ETUSIVULLE            ARTIKKELIVALIKKOON

Muisteluitani.......   Matti Vehviläinen      30.12.2007

  
   Kun näin valokuviasi Martinmäen alueelta, niin muistot hiipivät mieleeni; joka kuva oli tuttu
 ja monesta tuli joku muisto mieleen.
Synnyinpaikkani oli Tervahovinkatu 8 As.Oy Mäki-yhtiö mikä meni v. 1942 pommituksessa, niin kuin suurin osa Martinmäkeä.

Yksi kuvistasi esitti Tervahovinkadun halkosahaa, Seuraava talo ylöspäin Vilhonkadun ja Tervahovinkadun kulmassa asui yksi Turun parhaimpia haitarinsoittajia Mertsi Lehtonen äitinsä kanssa. Vilhonkadun toisella puolella oli as.oy.Vilkkilä.
Vilkkilänmäki alkoi Tervahovinkadulta ja ulottui Merimiehenkadulle asti mistä alkoi kaasulaitoksen alue. Mäki oli sen ajan lasten seikkailupuisto. Siellä käytiin joskus jopa vaarallisetkin kivisodat Mäki-yhtiön ja Rivilän poikien kanssa, siellä oli jyrkkä kalliorinne missä voitiin kiipeillä ja iso kulju eli lammikko missä kahlailtiin.

Joskus myös  kivitettiin Manillan ikkunoita rikki. Mutta kesäiltoina tuli vanhempi väki filtteineen ja eväineen pelaamaan marjapussia, niitä oli useampi porukka, kaffepullot otettiin villasukan sisältä ja junttapullan siivut lauantaimakkaroineen maistuivat mainiolta. Mäen alareunassa Tapulinkadun kulmassa oli kioski, mistä sai ostaa punaista limonadia. Tapulinkadun toinen puoli oli as.oy. Rivilä se ulottui aina Stålarminkadulle asti.

Rivilä  valmistui v. 1944 ja sinne tuli sisävessat mitä ei lähiympäristön taloissa ollut, vaan pihan perällä oli puuceet. Rivilässä oli myös sähkömankeli jota vuokrattiin talon ulkopuolisillekin. Mäen alapuolella kadun toisllapuolella oli varakas Mäki-Yhtiö siinä oli mm. neljä kauppaa. Portin kulmassa oli Heinosen Siirtomaatavaraliike. Vähän ylempänä oli Valion myymälä ja kun käännyttiin Tapulinkadun puolelle oli taas sekatavarakauppa. Taloyhtiössä toimi myös sauna Kylpylaitos Kansa, joka oli hyvin suosittu Martinmäessä. Sinne mentiin isän kanssa perjantai iltaisin Isän kassissa oli puhtaat alusvaatteet ja hantuukiin oli kääritty pöytäviinapullo, mutta minä sain ostaa kassasta limonaatia, se oli yhtä juhlaa. Tiilentekijänkadun puolella oli parturi Salmisella liike, häntä sanottiin joko sekunti tai salama Salmiseksi, niin äkkiä tuli pojanviikareitten niskavillat ajetuksi käsikäyttöisellä koneella.