Artikkelivalikkoon

TONTTUMÄKI

6.1.2008 

Tonttumäellä sijaitsee hallitsevalla paikalla kallioisella mäellään eteläisen Martin kaupunginosan maamerkkinä As Oy Tonttulinnan komeat kerrostalot. Rakennukset rakennettiin 2. maailmansodan jälkeisinä kovan asuntopulan vuosina. Rakennusten syntymiseen vaikutti ratkaisevasti Wärtsilä Oy:n silloinen pääjohtaja, vuorineuvos Wilhelm Wahlfors. Wärtsilässäkin oli huomattu - sodanjälkeisen telakkateollisuuden nopean elpymisen ja kasvun aiheuttama - huutava pula telakkatyöläisten ja toimihenkilöiden asunnoista Turussa.

Uusien kerrostalojen rakentamisen idean isänä Turun telakalla oli insinööri Nils Lindell, joka lähti Helsinkiin esittelemään asian Wahlforssille. Tämä tajusi tilanteen ja tarttui heti asiaan. Hän perusti toimikunnan, jonka tehtäväksi hän antoi asian eteenpäin viemisen rakennushankkeen aloittamisen. Toimikuntaan hän määräsi neljä henkilöä Turun telakalta - he olivat konepajan päällikkö, ins. Åke Kroneld, sähköosaston päällikkö Di Hjellman, rakennusinsinööri Torsten Timonen ja turvallisuuspäällikkö U. Reinikka. Vuorineuvos Wahlfors järjesti hankkeelle myös rahoituksen, osan lahjoituksena, osan yhtiön lainana ja osan henkilökohtaisina lainoina.

Rakennuksiin tuli kaikkiaan yli sata asuntoa. Asukkaat valittiin huolellisesti; kaikki olivat Wärtsilä Oy Turun Telakan työntekijöitä. Kaikkien tuli olla perheellisiä. Esimerkiksi insinööri Timonen ei ollut naimisissa, mutta kehotuksesta avioitui ja pääsi asumaan tavoiteltuun asuntoon Tonttulinnaan. Asumaan pyrki myös rakennusmestari Esko Terho, mutta kun oli poikamies ei saanut asuntoa. Kun hän myöhemmin meni naimisiin hän nuorikkoineen sai sitten itselleen juuri sopivasti vapautuneen asunnon, jossa asuu vielä tänä päivänä.

As Oy Tonttulinnan ensimmäinen isännöitsijä oli Wärtsilän konepajan ylityönjohtaja, ylikonemestari Löfman. Jonkin aikaa isännöitsijän tehtäviä hoiti myös rakennusmestari Terho. Insinööri Tarmo Koivisto oli isännöitsijänä vuosina 1970-1975.

Tarmo Koiviston muisteluksista ylöskirjasi J. Liuke.