Etusivulle           Artikkelivalikkoon                                                                                                         30.11.2014

 Aurajoen venenosturi

Jokirannassa, itäisellä puolella lähellä föriä, seisoi aikoinaan, ainakin 50-60-luvulla, venenosturi, jonka avulla voitiin keväisin laskea vesille ja syksyisin nostaa ylös kaupunkilaisten pienveneitä. Insinööri Tarmo Koivisto kertoili nosturin hoitajasta seuraavasti:

Nosturin hoitajana oli tuona aikana, aina 60-luvun loppuun, Aimo Asplund -niminen mies, joka asui Crichtonin talon päätyhuoneistossa. Hänellä oli kotonaan nosturin avaimet. Niitä sai käydä sieltä lainaamassa. Asplund oli töissä Wärtsilän telakan piirustuskonttorissa suunnitteluinsinöörinä suunnitellen laivojen takilarakenteita. Hän toimi sivutyönään myös Merenkulkuhallituksen nimeämänä takilantarkastajana.

Asplundilla oli vene nimeltään ”Alinda” ja hänellä oli kesämökki Baskerin saaressa ”Saaristomeren keskipisteessä”, niin kuin hän itse sijaintia kuvasi. (Saari on saaristomeren yleiskarttalehden 903 keskipisteessä).

PS. Crichtonin talon vieressä seisovaa kaunista punatiilistä 2-kerroksista taloa kutsuttiin ennen ”Spinhuusin pilvenpiirtäjäksi”. Se oli ennen jokirannan kerrostalojen rakentamista, kun tiilitalo oli alueen ainoa ”kerrostalo”.

Muistiin merkitsi Jouni Liuke.    6.1.2008


              Kuva mahd. 50-luvulta.

 
Aurajoen venenosturi 1960-luvulla. Oikealla sillilaiva Eila     kuva J. Liuke